top of page

Yes! Vrede op aarde is dichtbij!

‘Ja, jaaa’, zal je denken. ‘En dan gaat ze nu nog schrijven dat het bij jezelf begint, jak’. Clichés. Inderdaad ga ik dat schrijven. Clichés zijn niet voor niets clichés 😉. In deze blog neem ik je graag mee in hoe jij invloed hebt op het verbeteren van de wereld.


Laatst keek ik naar de Beste Zangers, een programma waar ik zo van houd: verbinding echt in beeld gebracht (lees deze blog erover), en één van de zangers gaf aan dat iemand hem de vraag had gesteld: ‘Wat doe jij eigenlijk om de wereld te verbeteren?’.


Een mooie vraag.


Ik geloof dat er in ieder van ons iets zit dat graag de wereld mooier wil maken. Een fijne plek te creëren voor onszelf, onze dierbaren en onze kinderen, de volgende generatie.

Ieder op z’n eigen manier. We zijn namelijk een diersoort die wil overleven, zichzelf wil voortzetten.


Wat wil jij achterlaten?

Hoe wil jij op je 80e terugkijken op je leven?


Ik las laatst een artikel over waar mensen aan denken als ze op hun sterfbed liggen. Dit bleek niet de behaalde successen op werkgebied te zijn, maar het plezier en de liefde voor hun dierbaren.


En dat is logisch: we denken namelijk dat we individuen zijn, maar eigenlijk bestaan we vooral door en met de mensen om ons heen. We hebben spiegelneuronen in onze hersenen, die ervoor zorgen dat we dezelfde emotie gaan voelen als de mensen om ons heen. Dus daarom zijn we eigenlijk ook een beetje de ander.


Dus als je voor jezelf zorgt, zorg je ook voor een ander.

En andersom: als je voor een ander zorgt, zorg je ook voor jezelf.


Klinkt allemaal heel mooi, maar soms zorg je niet goed voor jezelf of zorgt een ander niet goed voor jou. Er ontstaat wrijving, conflicten (in jezelf of met een ander): gedoe. Alles behalve vrede op aarde. Dan voel je dat je die ander pijn wil doen of juist afstand wil nemen.

En dat gebeurt dan soms ook.


Maar wat als je wel de wens hebt om op je 80e terug te kijken op je leven en je verbonden te kunnen voelen met de mensen om je heen? In plaats van eenzaam, alleen en vol met boosheid en verdriet. Om wat je niet hebt gekregen van de ander en waar je wel behoefte aan had.

Nu op dit moment kun je er iets aan doen. Zorgen voor jezelf en zorgen voor de ander.

Zodat de rust en de vrede tussen jullie weer terug kan komen.


En doordat jij de dappere keuze maakt om een stap te zetten, komt er meer vrede op aarde. Niet alleen tussen jou en die ene ander. Maar het gaat veel verder. Door jouw keuze, zul je iets gaan uitstralen wat andere mensen ook gaan oppikken en inspireren om hetzelfde te doen. En de mensen die daar weer omheen staan ook. En die daar weer omheen staan. En die daar weer omheen staan.


We zijn zes personen verwijderd van iedereen in de wereld (zie: Six Degrees of Separation). Dus daarom is vrede op aarde dichtbij 😉46 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page